El mundo de xarlie

blog de artículos de opinión

La Via Catalana

Esta vez, el artículo os lo escribo en catalán. Ruego me perdonéis los posibles “castellanismos”.

A les 17.14 començarà la cadena humana. El circuit de la Via Catalana recorre el litoral del Principat i discorre entre El Pertús i Alcanar. Des de la Catalunya Nord fins al País Valencià, catalanes i catalans agafats de la mà demanen la independència de Catalunya.
La Via Catalana ha estat organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), organització ciutadana que “té com a objectiu la independència de la nació catalana per mitjans democràtics i pacífics”. L’Onze de Setembre de l’any passat,
L’ANC va organitzar la mobilització més multitudinària de la història dels Països Catalans.
L’any passat, el gran leitmotiv de la manifestació era el dret a decidir, és a dir, demanar que el poble de Catalunya tingui la possibilitat de celebrar un referèndum per decidir si vol la independència, quedar-se com està o una altra fórmula. El dret a decidir va aconseguir treure al carrer a milers de catalans aconseguint la mobilització més gran fins aleshores. Cal destacar que va sorgir des del poble i organitzada per moviments com l’ANC. Posteriorment, la majoria dels partits polítics catalans s’hi van afegir provocant que la gran majoria del Parlament català fos favorable al dret a decidir. I dintre dels partits catalans, una gran part favorables a la independència.
Aquest any però, s’ha donat un pas més. De nou, des del poble caps als polítics. De la societat cap al Parlament. Gran part dels catalans ja no es conformen amb tenir més autonomia, volen senzillament la independència. I per això, s’ha organitzat aquesta cadena humana, la Via Catalana.
La Via Catalana ja no ha obtingut l’ampli consens polític que va obtenir la manifestació de l’any passat però per contra si que ha obtingut un gran ressó a la societat catalana. Sembla com si el poble empenyi les accions dels polítics.
Als independentistes emotius (els que ho desitgen de tota la vida) s’hi han afegit darrerament els independentistes econòmics (pensen que els catalans sofrim un greuge comparatiu envers la resta de l’Estat). Estem en el moment històric en que hi hagut més catalans favorables a la independència, en part per aquests nouvinguts cojunturals per la crisis però molts d’aquests emprenyats econòmicament poden acabar convertint-se en emotius quan acabi.
A les 17.14 ha començat la cadena humana, hora simbòlica que recorda l’any de la derrota de Catalunya i la pèrdua de les seves institucions en virtut del Decret de Nova Planta. L’any vinent serà clau doncs es celebra el 300 aniversari del 1714 i s’hi han dipositat moltes esperances com és la celebració d’un referèndum en favor de la independència. Crec que el referèndum s’ha de celebrar doncs és una demanda majoritària i democràtica del poble català. Pots estar a favor de la independència, d’un major grau d’autonomia o fins i tot a quedar-nos com estem però sobretot, siguis favorable a una opció o altre, has de tenir la possibilitat democràtica de poder elegir.
Tant de bo en un any tant simbòlic com el 1714, tinguem aquest dret a decidir i que se’n faci segons decideixi la majoria.
Si més no per mi el més important és sortir de la crisi creant unes noves estructures econòmiques amb un nou model productiu, també crec que la vessant catalanista no s’ha d’oblidar. Hem de sortir de la crisi pensant en el poble a nivell social però també a nivell polític. Ha arribat el moment d’assolir un major grau d’autonomia, un projecte federal que reconstrueixi de nou les bases de la configuració de l’Estat. I si no ens deixen… ens haurem d’anar.

Per conèixer més informació sobre la Via Catalana podeu consultar la web: http://via.assemblea.cat/ca/

Anuncios

Navegación en la entrada única

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: